{ "title": "Limonlu Makaron", "image": "https://www.makaron.gen.tr/images/Limonlu-Makaron-83334.jpg", "date": "20.01.2024 05:25:38", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Limonlu Makaron, Ülkemizde son zamanlarda oldukça popüler olan bir kurabiye çeşididir. Çay saatlerinde çayın yanına yapılan keklerin yerini makaronlar almıştır. Acı badem kurabiyesine benzediği için genellikle çok karıştırılır. Fakat dışı acı badem kurabiyesi kadar sert değildir. Ayrıca iç dolgusu da oldukça yumuşaktır. İstenilen her aromada makaronlar hazırlanabilir. Gıda boyası kullanılarak istenilen renkte makaronlar da elde edilebilir. Makaronun hem dışı hem de içi için şeker kullanılır o nedenle şeker hastalarının oldukça dikkatli tüketmesi gerekir. Makaronlar zaten çok şekerli olduğu için genellikle iç dolgu kreması için limonlu ve portakallı aromalar tercih edilir. Ayrıca daha yumuşak bir tat olması için dolgu malzemelerine kaymak da kullanılır.

Makaron yapımı oldukça zor gözükse de bazı püf noktalarına dikkat ederek hazırlandığında oldukça lezzetli makaronlar elde edilir. Bunlardan en önemli yapımında kullanılan malzemelerin ölçüsüdür. Makaron yapımında genellikle gramaj kullanılır. Çünkü bardak ölçüsü bardak boyutlarına göre değişkenlik gösterir. Bir diğer önemli nokta da malzemelerin havalandırılarak karıştırılmasıdır. Bu sayede daha homojen bir karışım elde edilir. Makaron çeşitlerinden biri olan limonlu makaron oldukça kısa sürede hazırlanarak sunum yapılır.

Limonlu Makaron İçin Gerekli Malzemeleri

Kurabiyesi için
Dolgusu için
Üzeri için
Limonlu Makaron Nasıl Yapılır?

Limonlu makaron için hazırlanacak dolgu buzdolabında soğuması için bekletilmesi gerekir. O nedenle vakit kaybı yaşanmaması için önce dolgu hazırlanır. Dolgu soğurken diğer malzemelerin hazırlığı yapılır. Dolgusu için krema ve kaymak küçük bir sos tenceresine alınarak kısık ateşte kaynatılır. Fokurdamaya başlayınca ocaktan alınarak içerisine limon kabuğu rendesi ilave edilir. Pürüzsüz bir kıvamda olması için tercihen mikser kullanılarak iç dolgu hazırlanır. Soğuması için buzdolabına alınır.

Daha sonra kurabiye hazırlığına geçilir. Geniş bir karıştırma kabının içerisine pudra şekeri, gıda boyası ve toz badem ilave edilir. Mikser ile 3-4 dakika pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır ve bir kenarda bekletilir. Ayrı bir yerde yumurta akları köpük kıvamına gelene kadar mikser ile iyice çırpılır. Diğer bir yandan toz şeker ve soğuk su kaynatılır. Şeker eriyince şekerli su köpük kıvamındaki yumurtaya ilave edilir ve bir yandan mikser ile çırpmaya devam edilir. Şekerli suyun 3-4 kerede ilave edilmesine dikkat edilmelidir. Son olarak hazırlanan karışım kurabiye karışımına ilave edilerek ıspatula yardımıyla karıştırılır.

Makaronların tepsiye yapışmaması için fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Kurabiye hamuru krema torbasına boşaltılır. Krema torbası olmayanlar buzdolabı poşeti kullanabilir. Poşetin ucunu keserek biraz aralıklara tepsiye sıkılır. Hamurun ceviz büyüklüğünde tepsiye sıkılması yeterlidir. Önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında 29 dakika kadar pişirin. Macaronların içini çekmesi için piştikten sonra mutlaka tepside bekletilmesi gerekir.

İçini çeken makaronlar dikkatli bir şekilde yağlı kâğıttan ayrılır. Buzdolabında koyulaşan iç doldu da krema torbasına alınarak makaronların tam ortasına sıkılır. Bir diğer makaron ile dolgunun üzerine kapatılarak kremanın iyice yayılması için hafifçe bastırılır. Tüm makaronlar için aynı işlem tekrar edilir. Limonlu makaron sunum için hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }